man making marks on wooden plank with measurement tape

Autónomo

Autónomo er betegnelsen på selvstendig næringsdrivende i Spania. Hvis du ønsker å etablere deg med egen virksomhet uten å danne firma, må du registrere deg som autónomo.

Se også her om eneeide selskaper med begrenset ansvar – S.L.U.

Flere former av "autonomo"

I Spania er det flere måter å jobbe som autonom (selvstendig næringsdrivende) på. Forskjellene avhenger av hvordan du velger å jobbe. Her er en kort oversikt over de to vanligste måtene å jobbe som autonom i Spania:

  1. Fast tilsluttet et selskap: Hvis du jobber som autonom for et selskap, blir du vanligvis betalt for hver time eller oppgave du utfører. Du vil også som regel ha  en arbeidskontrakt med selskapet. Vidre følger det som regel fordeler som trygd og arbeidsledighetstrygd med kontrakten. Ulempen er at du som autonom for et selskap vil du vanligvis ha mindre frihet og kontroll over arbeidet ditt enn om du jobber helt selvstendig.

  2. Helt selvstendig: Hvis du jobber som autonom helt selvstendig, vil du ha full kontroll over arbeidet ditt og når du jobber. Du vil også være ansvarlig for å betale din egen trygd og skatt og vil ikke ha noen arbeidsledighetstrygd. Som autonom helt selvstendig vil du ha mer frihet til å styre din egen virksomhet og arbeidsplan.

Det er viktig å merke seg at det kan være flere forskjeller mellom å jobbe som autonom fast tilsluttet et selskap og helt selvstendig. Det kan bl. a. variere avhengig av bransje og arbeidsforhold. Det er viktig å undersøke de ulike alternativene nøye før du bestemmer deg for hva som passer best for deg.

Registrering

I forbindelse med registreringen kreves det at du oppfyller visse krav og utfører visse formelle prosedyrer. Du må for eksempel registrere deg i skattemyndighetene, i sosialtrygd-systemet og i Handelsregisteret, hvis det er nødvendig for din virksomhet.

Ansvar, forpliktelser og fordeler

Som autónomo vil du være ansvarlig for å betale sosiale avgifter, skatter og moms. Det er også viktig å være klar over de relevante lovene og forskriftene som gjelder for din virksomhet, for eksempel kontraktsrett, arbeidsrett og personvernlovgivning.

Som autónomo har du også visse fordeler. For eksempel kan du dra nytte av en lavere skattesats, og at du kan dra nytte av visse skattefradrag og støtteordninger som er tilgjengelige for selvstendig næringsdrivende i Spania.

Det kan være lurt å få profesjonell hjelp fra en regnskapsfører eller revisor for å sikre at du oppfyller alle de nødvendige kravene og forpliktelsene, og for å hjelpe deg med å administrere økonomien din og betale de riktige avgiftene og skattene. Husk at det er personlig ansvar knyttet til forpliktelsene, og det kan bli kostbart ikke å ta dette alvorlig fra starten av. 

Flere former av "autonomo"

Var artikkelen nyttig?

Registrer deg med Emailadresse under for vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV OG MOTTA
PÅ EPOST RABATTKODE SOM GIR

10%

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV OG MOTTA
RABATTKODE SOM GIR

10%

Chat
Hva kan vi hjelpe med?
Norlegal Spain
Hei!
Hva kan vi hjelpe deg med?