Digital arv

«Digital arv» er de digitale verdier man etterlater seg når man dør. Dette kan inkludere e-postkontoer, sosiale medier-profiler, digitale bilder og videoer, dokumenter og annen informasjon som lagres på datamaskiner, nettskyen eller andre digitale plattformer.

Å ta hensyn til din digitale arv er avgjørende for å sikre at dine digitale etterlatenskaper behandles på ønsket måte etter din død. Dette kan inkludere å gi enkel tilgang til nødvendig informasjon for arvingene dine eller slette digitale kontoer. Husk å inkludere instruksjoner for digital arv i testamentet eller andre juridiske dokumenter for å sikre at dine ønsker blir oppfylt.

Huskeliste

Det er flere tiltak du kan ta for å sikre at dine digitale eiendeler går til dine arvinger og at andre digitale kontoer og informasjon blir slettet etter din død. Her er noen tips:

1. Lag oversikt

Lag en oversikt over dine digitale kontoer og passord. Dette gjør  at arvingene vet hva det dreier seg om og hvor data befinner seg. Informasjonen bør skrives ned og oppbevares på et sikkert sted slik at de(n) arving(er) som utpekes til å forvalte arven får tilgang. 

2. Bestem deg for hva som skal skje

Bestem deg for hva som skal skje med dine digitale eiendeler. Vil du at arvingene dine skal ha tilgang til alle digitale kontoer eller bør noe bare slettes?  Du kan skrive ned disse ønskene i en testament eller annen juridisk dokument.

3. Sjekk ut dine leverandører av digitale tjenester

Finn ut hva som er standard prosedyre ved dødsfall hos de leverandører du har av digitale tjenester. Deretter tilpass arvesituasjonen til de alternativer leverandørene har. Flere og flere digitale tjenesteleverandører begynner å få rutiner på hva som skal skje med kontoen til en avdød. Om du ikke finner noe om det på leverandørens nettsider, foreslås å kontakte disse tjenestene og be om informasjon om digital arv.

4. Utnevn digital arveforvalter

Utnevn eventuelt en digital arveforvalter som kan håndtere dine digitale kontoer og eiendeler etter din død. Dette kan være en person du stoler på at vil bestyre dette i henhold til dine ønsker.

5. Rydd opp og slett

Slett unødvendige digitale kontoer og informasjon for å forenkle prosessen for dine arvinger. Det er mye data lagret som egentlig «har gått ut på dato». Det anbefales derfor å slette digitale kontoer og informasjon som du ikke er behov for eller som ikke har noen verdi etter din død.

Forskjeller fra land til land

Det er viktig å merke seg at dette kan variere fra land til land og avhengig av de digitale tjenestene du bruker, så det kan være lurt å undersøke nærmere hva som er tilgjengelig og gjeldende i ditt område.

Trenger jeg bistand til dette?

Det kan være lurt med bistand fra både advokat og en dataekspert når du skal planlegge for «digital arv». En advokat bistår slik at testamentet ditt inneholder klare instruksjoner for hvordan du ønsker at din digitale eiendom skal behandles etter din død. Dette kan inkludere passord til kontoer, instruksjoner for sletting av data, og hvem som skal ha tilgang til hvilke kontoer eller data.

En dataekspert kan hjelpe deg med å identifisere hvilken digital eiendom du eier, og hvordan du kan organisere og sikre den. Dette kan inkludere å opprette en liste over alle kontoer du eier, inkludert sosiale medie-kontoer, e-postkontoer, digitale abonnementer og nettbank, og hvordan du ønsker at de skal håndteres.

Videre kan en dataekspert også hjelpe deg med å sikre din digitale arv ved å veilede deg om sikkerhetstiltak som passordstyring, to-faktor-autentisering og backup av data.

Norlegal Spain har taushetsplikt

Vårt firma har kunnskap om- og erfaring med å finne gode løsninger når det gjelder digital arv. Denne typer tjenester kan også som regel fjernleveres (over nett), og det vil (høyst sannsynlig) være mye rimeligere å kjøpe de fra Spania enn i Norge.

Det kan også være slik at noen digitale spor ønsker man helst at «blir borte» den dagen man går bort. 

Advokat har (i motsetning til datakonsulenter) lovfestet taushetsplikt. 

FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Kontakt

Opplysningene under gis frivillig og vil behandles i samsvar med Norlegal Spain SLs personvernerklæring.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV OG MOTTA
PÅ EPOST RABATTKODE SOM GIR

10%

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV OG MOTTA
RABATTKODE SOM GIR

10%

Chat
Hva kan vi hjelpe med?
Norlegal Spain
Hei!
Hva kan vi hjelpe deg med?